Atelier notities 11

Zat. 19 juli 2010
Weer graafwerk, uit alle uithoeken van het denken, beelden glashelder in het raam van het bewustzijn. Ben nu 69, het zal er mee te maken hebben, terug kijken, inventariseren van emotie, woede, pijn, haat en empathie, genegenheid, verlorenheid.
Heel het leven ± 50 jaar, met het in beeld brengen van de ongestuurde emotie uit het onderbewustzijn.
Benijd wel eens de jongens en meiden die zich weiden aan landschappen en portretten en andere zichtbare objecten, om later stil te leven tevreden en erkent, en de onrust overwonnen, vegeteren.
Het waren zeker geen St. Joris en de draak, vechters. Bangelijk in alle opzichten, de rest van het leven niet verder dan giften aan goede doelen, en Psalmen zingen in een koor.
Mijn onrust gaat door, door alles heen, geen cultuur meer, niets meer, geen gespeelde emotie als of toneel, film, sport, weg er mee, de afleiding van het zelf voorbij.
Momenteel is het 39°, hersenen werken koel en registreren alles, het zweet breekt uit de poriën.
Dominee en priesters jammeren nu al eeuwen over de eeuwigheid, tot ze zelf vergankelijk blijken te zijn dan hoor je ze niet meer, ha.
Als het zo is dat de hemel hetzelfde is als op aarde, dan moeten we niet in de hemel zijn, maar nergens. In de hemel zijn we ons leven ook niet zeker, ha.
Is er een dood na de dood?

11 juli 2010.
Een WK finale bekijken, de oranje propaganda machine draait iedereen door, zelfs J. van ‘t Hek en T. Maarsen, nationalisme in de top, de voedingsbodem voor de P.V.V. In dat oranje veld zijn stemmen te winnen.
In een klein krantenartikeltje Gorkum, een beschouwinkje dat van Rappard toch gelijk heeft gehad in 1965 door W.F. in de ban te doen, als iemand die de maatschappij naar de donder wil helpen, met zijn vaginale, schilderijen. Beeldende kunst moet volgens van R. de massa esthetisch verheffen.
Beeldende kunst moet niets.
Alle dictaturen gebruiken beeldende kunst om de massa te verheffen, en tegen bewegingen onschadelijk makend, uitbannen. 
De feodale van Rappard, alleen heerser in de plaats Gorkum wordt door de tijdgeest van de P.V.V. in eer hersteld. De beeldende kunstenaar weer de kwade genius. En dat wat mij betreft zal ik die luis in de pels blijven.

15 juli 2010
69 jaar, 50 jaar zoeken. Alle jaren weet ik niet of ik sterk werk maak, twijfel overheerst, het is een van de motieven om door te gaan, twijfel, in een poging te overtuiging te krijgen van dat is het ultieme kunstwerk dat de emotie, de impuls van het autonome bewustzijn, van het zelf.
Ik zoek het te diep? Beeldende kunst naar de oppervlakte brengen van de totale emotie in een penseelstreek beweging. Mijn omgeving beweegt mee, hoe ik kijk, kijkt alles, een innerlijke expressie, is een explosie in Bagdad. Een kortsluiting in het denken.
Bewerkte kortsluiting in het stroomlichtnet. Als ik dood ga, vergaat de wereld.
Dagen vol herinneringen in kleur, geur en diverse lichtinvallen, oma en opa, Harlingen, gekookt water voor de thee, lachen van spelende kinderen in de tuin, ik moet 6 jaar zijn geweest, 2 jaar na de oorlog. Opa had nog een tijdje voor verhoor vastgezeten in Leeuwarden op verdenking van collaboratie met de bezetters. Hij bouwde aan de bunkers op de afsluitdijk en Waddeneilanden, als aannemer. Toch hij werd vrijgesproken, leverde ook de bouwtekeningen aan het verzet, verborg wapens in de fabriek, etc.

20 juli 2010
Voel me als een gewond dier, opgejaagd. Het moet een groot oerbeest zijn het blijft maar door stormen ondanks de grote wonden.
Vandaag papier opgespannen, het wit werkt als een rode lap bij een stier. Heftig ga ik aan de slag.
Ik denk, ik laat mijn gevoel sprieten amputeren.

2 aug. 2010
Het atelier. Auw, auw, de hartstreek krimpt, zware druk op de borstkas, linkerarm, kramp, de pink gevoelloos. Anton belt, of hij langs kan komen, het hart krimpt verder. Loop krom om de pijn tegen te houden, koud zweet breekt door de poriën, praten gaat moeilijk.
Hans loopt binnen, een hartspier zegt hij, zwarte koffie met suiker. We moeten naar de spoedeisende hulp, snel. Marjan, rijd ons in een rammelende snelheid naar het ziekenhuis.
Onderzoek, direct dotteren en een stent plaatsen, 3 dagen observatie, naar huis, onzeker lopen en af en toe druk in de hartstreek, 19 augustus is de tweede stent geplaatst.
Revalidatie doe ik niet, loop genoeg met de hond Thomas, trappen op en af.

W.F. de Internettist

 

 
 
 

valid xhtml - css