u bent hier: home / webcam-cel

 
 

Webcam-Cel

Een webcam in de zielsruimte van het levensproces, het atelier.

1984 G.Orwell, iedereen heeft het gelezen. Geschreven in 1950 over een dictatuur, tot in het denken en voelen, onzichtbare staatsterreur. Als ik het herlees, dan is het boek zeer sterk verouderd. De informatieve maatschappij, wereldwijd met satelietverbindingen, internet, TV, is duizendmaal verder. De overheid weet alles, onder het mom van terroristen bestijding, dat als een soort virus, uitgeroeid moet worden.

In principe gaat de paranoïde staat er van uit dat iedere burger een potentiële terrorist is. Iedere dictatuur steunt op een paranoïde inlichtingendienst en handelt evenredig. Laat je nu anno 2007 een baard staan en je draagt een kaftan, dan word je opgepakt, verhoord en naar Cuba vervoerd, om zonder proces te worden vastgezet en gemarteld. Het boek van Kafka, het proces.

De gevangenis is in je zelf, zelf moet je de eigen tralies doorvijlen om bevrijd te worden. Wat en Wie maakt uit dat ik in mijn eigen cel zit, is het een reflex een projectie van de maatschappij in mijn ziel. Een maatschappij die de economische terreur verheerlijkt. Normen en waarden verzint om haar eigen machtshonger te verdoezelen, met een glimlach van humane liefde.

En nou zit ik met een Webcam in het atelier, met al deze gedachten die door mij heen schieten, geef mijn ziel prijs aan die paranoïde oppassers, als een leeuw in een dierentuin. Af en toe steek ik mijn middelvinger omhoog, uit protest, uit afschuw. Laat ik mijn baard staan en trek ik een kaftan aan, en maak een verfbomvest. Een voordeel, ik zit zelf aan de uitknop.

Tot de volgende column.

W.F. “De Internettist”,


2007 april/mei, nr.1

 
 
 

valid xhtml - css